ramazan (Ziyaretçi)
| | Sahur yemeğini atlamayın
Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için `İftarı iki öğüne bölün, yatmadan 2 saat önce meyve yeyin, sahur yemeğine mutlaka kalkın` uyarısında bulunuyor.
Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için `İftarı iki öğüne bölün, yatmadan 2 saat önce meyve yeyin, sahur yemeğine mutlaka kalkın` uyarısında bulunuyor.
Meltem Hastanesi diyetisyeni Rabia Gül Kepekçi, ramazan ayında tutulan orucun vücudun senelerce depo ettiği zehirleri ve pislikleri dışarıya atmasının en tabii yolu olduğunu kaydetti.
`Vücut için sağlık demek olan orucu tam tersi hale getiriyoruz` diyen Kepekçi, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirmek için şu önerilerde bulunuyor: `Beslenme düzeni 3 veya 4 öğüne göre ayarlanmalıdır. İftar iki parça halinde yapılmalı; yatmadan 2 saat önce meyve öğünü olmalıdır. Sahur mutlaka yapılmalıdır. Belki de iftardan bile önemli bir öğündür. Çünkü arkasından 12 ila15 saat arası bir açlık dönemi gelmektedir. Ama iftardan sonra aralıklarla yemek mümkün olacaktır.
`Sahurda daha çok , gün boyunca tok tutucu (kepekli yani lifli gıdalar, tahıllar, baklagiller, sebze ve meyve gibi kompleks karbonhidratlar) ve susamayı arttırmayacak, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidi` diye görüş bildiren eden Kepekçi, yarım yağlı süt veya yoğurt, peynir, kepek ekmeği, haşlanmış yumurta, çorba , domates, salatalık, yeşillik, meyve, açık çay, sahur için ideal bir menü olarak öneriyor.
Diyetisyen Rabia Kepekçi, vucudun gün boyunca susuz kaldığı için sıvı ihtiyacının karşılanmasının ve en az 2,5 litre su içilmesinin gerektiğini, suya ilave olarak ayran, soda, açık çay ve taze sıkılmış meyve suları tüketilebileceğini söylüyor.
Kepekçi, `Orucumuzu 1-2 adet hurma ile açıp hemen arkasından 1 kase çorba ve ekmek (kepek, çavdar veya tam buğday ekmeği) ile devam etmeliyiz. Mümkünse bundan sonra on dakika ara verip daha sonra ana yemeğe geçmeliyiz.
Midemizi hazımsızlık ve yanma gibi rahatsızlıklara karşı korumak için iftarımızı hızlı değil yavaş yavaş yapmalıyız. İftara ana yemek hazırlarken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeli, kızartmadan uzak durmalıyız` dedi.
Kepekçi, tatlıların seçimini yaparken aşırı şerbetli, yağlı olmamalarına özen göstermemiz sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmemiz gerektiğine dikkat çekerek dondurmanın bu manada ideal bir seçim olacağına işaret ediyor..
Sağlık Danışma Hattı
Meltem Hastanesi / Tel: 0 212 644 22 00
info@diyetisyenim.org
2008-09-01 Yeni Mesaj
|