Emeklilik Forumu
=> Daha kayıt olmadın mı?

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu BU HERKESE YARARLI FORUMU LÜTFEN FACEBOOK VE BENZERİ SOSYAL PLATFORMLARDA PAYLAŞMAK İÇİN BU BUTONA TIKLAYIN EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Emeklilik Forumu - Makarna ve bulgur obezite riskini azaltıyor

Burdasın:
Emeklilik Forumu => SAĞLIK => Makarna ve bulgur obezite riskini azaltıyor

<-Geri

 1 

Devam->


emeklilikhaber.com
(şimdiye kadar 327 posta)
01.09.2008 13:14 (UTC)[alıntı yap]
Makarna ve bulgur obezite riskini azaltıyor
Beslenme uzmanlarına göre makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak çağın hastalığı obezite riskini de düşürmektedir.

Beslenme uzmanlarına göre makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak çağın hastalığı obezite riskini de düşürmektedir.


Prof. Dr. Ayşe Baysal, `Bilimsel Yönleriyle Makarna` adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı. Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, makarnanın kompleks karbonhidratların en zengin kaynağı olduğunu bildirdi.


Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini belirten Prof. Dr. Baysal, ancak tam durum buğday irmiğinden üretilen makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan biri olduğunu bildirdi.


Prof. Dr. Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3 kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda, makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı.


Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına katkıda bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:


`Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin, doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak zeytin yağı kullanılmasıdır. Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur, İtalya`da makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir. Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir. Bu veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla ilintisi olmadığını gösterir.`


Prof. Dr. Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler, patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini önerdi.

2008-08-31 Yeni Mesaj


Cevapla:

Nickin:

 Metin rengi:

 Metin büyüklüğü:
Tag leri kapat



Bütün konular: 1013
Bütün postalar: 1167
Bütün kullanıcılar: 86
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
 
Bugün 238 ziyaretçi (357 klik) izlenimi aldık. Copyright © 2009 www.emeklilikhaber.com
Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol